Kaprun a okolie.

14. 04. 2013 12:50, Bazala Marián, 4 komentáre

Prežil som štyri krásne dni na lyžiach.

kaprun-1071.jpg

Začali sme o desiatej v Obertauerne. Počasie o ničom, výsledok - ani jedna fotografia zrkadlovkou, len telefónom. Sneh bol všelijaký, ráno bola zlá viditeľnosť. Na obed sa vyčasilo. To sme už odušu točili zjazdovku pod kabínkovou lanovkou, bola najdlhšia a bol na nej najlepší sneh. Chceli sme sa dobre pripraviť na Kaprun.

kaprun-1040.jpg

Trinásť hodín, v poslednej chvíli stíhame poslednú jazdu. Sadáme do auta, ktoré je zaparkované „až" pol metra od zjazdovky. Idem svojmu spolujazdcovi ukázať, čo zaujímavé je v Obertaverne. Martinovi ukázujem čo som chcel, mierime dolu do údolia. Po ceste v mestečku Altermarkt mu ukazujem fabriku, kde vyrobili moje lyže Atomic . Martin zalomil a spí. Prespal Flachau aj Wagrain. Aby som nezabudol, ráno cestou nahor nás prenasledoval jeden Rakúšan, snažil sa, chcel ma zastaviť. Blikal svetlami, v dedine trúbil, zastaviť som sa odvážil až po desiatich kilometroch. Zamkol som dvere a čakal v obave, či to nie je nejaký Rumun. Nebol. Bol to poctivý Rakúšan. Po ceste nám z kolesa odpadla puklica, on zastal, zobral ju a naháňal nás 10 km, hoci šiel iným smerom. Padli sme do kolien. Tak toto je úroveň! Ako by ste sa zachovali vy? Tak ako ja, kašľal by som na ňu. Týmto mu ešte raz ďakujeme. Prichádzame do Zell am See, kde sme ubytovaní.

zell-am-see-187.jpg

Nikde sneh, len na kopcoch.

zell-am-see-166.jpg

Druhý deň Kaprun - Kitzsteinhorn 
8:44 už sedíme vo Funitele. Hore rozprávka.

kaprun-1091.jpg

10 centimetrov prašanu a slniečko, inverzia. Niekedy to guľaté zaliezlo, ale bolo fantasticky až do tretej popoludní, potom prišli oblaky. Sneh bol super, super! Lyžujeme ako odtrhnutí z reťaze.

kaprun-1057.jpg

Carvingový oblúčik za oblúčikom.

kaprun-993.jpg

Po obede sme sa vyviezli na vrchol Kitzsteinhornu.

kaprun-905.jpg

Obrovská vrcholová stanica Gipfelwelt 3000 je fantastická.

kaprun-1-75.jpg

Títo machri dokonca prevŕtali celú horu a 300 metrovým tunelom sa

kaprun-1-92.jpg

 môžete dostať na druhú stranu kopca.

kaprun-1-102.jpg

Tu na nás čaká sklená plošina nazvaná Nationalpark Gallery,

kaprun-1-149.jpg

z ktorej sú nádherné výhľady.

kaprun-1-164.jpg

Cestou tunelom sme stretli lyžiarov, ktorí sa vracali z prehliadky, ale boli bez lyží.

kaprun-1-166.jpg

Až dole sme pochopili prečo. Lyže si nechali hore, z vyhliadky sa nedalo zlyžovať dole. Ja hore nejdem, vyhlásil som. Našiel som malú bráničku ozdobenú tabuľkou zákaz lyžovania.

kaprun-1-180.jpg

No a teraz je zo mňa český samovrah. Podo mnou priepasť. Postavili sme s Martinom lyže na hrany a traverzom sme sa šťastne spustili k vlekom. Ak by sa nám lyže šmykli, zbohom. Hurá, neskydali sme sa, neletí po nás vrtuľník. Lyžujeme ďalej. Martin sa sem tam zahrá na zjazdára Bode Millera

kaprun-1102.jpg

alebo že by na skokana Adama Małysza.

kaprun-1-384.jpg

O tretej prichádzajú oblaky, pre dnešok s lyžovaním končíme.

kaprun-1-209.jpg

Cestou dole sme sa vrátili do histórie. Najprv sme sa zastavili dole pri historickej lanovke, ktorá stojí v jednej prudkej zákrute cesty na Kitzsteinhorn.

kaprun-1-466.jpg

Je to stará kabínová lanovka, ktorá nás vyvezie na Maiskogel nad Kaprunom.

kaprun-1-468.jpg

Nevieme, či chodí, ale ako nás obsluha zbadala, kývla na nás. Poďte! Nasadáme a v počte 2 ks, Martin a Marián, vyvážajú nás hore na kopec.

kaprun-1-572.jpg

Rok výroby 1969 a tento 44 ročný veterán stále funguje.

kaprun-1-470.jpg

Hráme presilovku v pomere k obsluhe. Ale atrakcia je tu, tak prečo ju rušiť. Ozaj, prečo? O pár minút sme hore, tam sme našli super zašitú krčmičku a tiché miesto, vhodné na rozjímanie.

kaprun-1-525.jpg

Asi sme dnes prví zákazníci, lebo tu pozerajú na nás ako na prvé snežienky. Ako dolu?

kaprun-1-550.jpg

Ľahko, zasa na nás kýval ujo obsluhujúci. Zatelefonoval telefónom z 1. svetovej dolu a len pre nás rozpohyboval celú túto krásnu zamastenú strojovňu.

kaprun-1-568.jpg

Celá lanovka ide pre dvoch pasažierov! To si ani najbohatší ľudia nemôžu kúpiť. Však, Pipik!
Ešte mám pre Martina prekvapenie. Beriem ho do múzea veteránov.

kaprun-1-639.jpg

Je to tam síce natlačené, ale má to niečo do seba.

kaprun-1-645.jpg

Našiel som aj Velorex a Triumph TR 3 A.

kaprun-1-694.jpg

Čo ma najviac zaujalo, bola pôvodná kabínka z pozemnej lanovky na ľadovec Kitzsteihorn.

kaprun-1-739.jpg

Práve túto pôvodnú hliníkovú kabínku nahradila pri rekonštrukcii v roku 1993 nová futuristická, poväčšine plastová, v ktorej v roku 2000 zhorelo 155 ľudí.

kaprun-1-751.jpg

Keby jazdila táto stará potvora, nikto by nezhorel, ale zasa by Rakúšania prišli o možnosť chváliť sa novým moderným plastovým vražedným dizajnom lanovky. Hliník nie je atraktívny, ale zasa nehorí.

kaprun-2-106.jpg

Nedeľa. Počasie, no hrôza. Nízka oblačnosť, Kaprun o ničom, a preto sme ráno prebrázdili svahy Schmittenu.

schmitten-88.jpg

Našli sme lanovku s kabínami od Porsche.

schmitten-45.jpg

Geniálny ťah - vymeniť staré mnohoročné kabínky za nové od Porsche. O atrakciu v stredisku je postarané. Kabínka je krásna. Vnútri hrá príjemná hudba a sú tam dokonca aj televízne obrazovky, na ktorých beží reklamný film o lanovke.

schmitten-84.jpg

Pekná myšlienka. Okolo jedenástej sa sťahujem na Kitzsteihorn.

schmitten-97.jpg

Dostali sme sms, že hore je dobrá viditeľnosť.
Kým sme vyšli lanovkami a vlekmi pod vrchol do výšky 3000 m, padla biela tma. Nevidel som si ani na malý pipík, keď som išiel čúrať. Cesta zhora dole do Alpincentra bola zaujímavá. Nebolo vidieť ani na tyčky pri trati. Nevadí, našiel som ho. Bola nedeľa, decká mali naplánované rôzne akcie, tak Alpincenter praskal vo švíkoch. Niektoré detičky to už nevydržali a pospávali na podlahe.

kaprun-2-38.jpg

Nuž čo, ideme ďalej. Skúsime zísť nižšie, do strediska Kaprun - Maiskogel.

kaprun-2-208.jpg

Stredisko má vrchol vo výške 1675 m a tam asi nie je biela tma. Ešte sa mi podarilo ujsť z Alpincentra pred jedným Moravákom, ktorý zháňal niekoho do akcie na kúpu 6 pív, že je hore akcia a potrebuje niekoľkých parťákov, lebo on sám 12 pív nevypije. Aj tak sa dá lyžovať!

 kaprun-1178.jpg


Po ceste dole sa zastavujeme na hroznom mieste.

 kaprun-2-108.jpg

Vzdali sme česť 155 lyžiarom. Zomreli 11.11.2000 pri požiari lanovky.

kaprun-2-118.jpg

Miesto je to smutné. V betónovom kvádri je 155 malých okienok, rovnako ako počet obetí.

kaprun-2-81.jpg

Toto smutné miesto naháňalo hrôzu. Vidieť fotografie tých mladých vyšportovaných ľudí z celého sveta, je smutná chvíľa. Zomierali v ukrutných bolestiach, poväčšine sa zadusili. Našli sme tam otca so synmi, jeden mal 5 a druhý 10 rokov, novomanželov, iných športovcov.

kaprun-2-100.jpg

Zo Slovenska tam nikto nezomrel, ale boli tam aj Japonci, Američania, Slovinci, Rakúšania, Nemci a jedna Češka. Tie fotografie mladých zmarených životov naháňajú hrôzu. Poďme preč... Mám z toho zlý pocit.

kaprun-2-63.jpg

Z parkoviska nezatáčam dole do Kaprunu, ale hore, chcem si pozrieť unikátne vodné elektrárne v údolí Rampa. Škoda, ďalej nemôžem, ale predo mnou je obrovský priehradný múr.

kaprun-2-182.jpg

Otáčame sa a dolu v údolí nachádzame múzeum s tematikou týchto elektrární.

kaprun-2-260.jpg

Sú to monumentálne diela. Múzeum je síce zavreté, ale aj vonku je na čo sa pozerať.

kaprun-2-169.jpg

Je 14 hodín, parkujeme dolu v Kaprune a vezieme sa dvoma lanovkami v stredisku Maiskogel.

kaprun-2-213.jpg

Navigácia nám udáva, že jedna jazda dolu z hornej lanovky meria 2,8 km. Bomba, tu jazdíme ostošesť. O 15:50 nás vyháňajú preč, presviedčame ich, aby nás vytiahli hore, že máme auto pri tej veteránskej kabínke pod Kaprunom a že sa tam nemáme ako dostať. Vezieme sa hore. A tým je tohtoročná sezóna pre stredisko asi ukončená. V pondelok už neťahali.

kaprun-1027.jpg


Pondelok. Budíček - 6 hodín, balíme sa. Raňajky o siedmej a 8:30 už sedím v lanovke na Kitzsteinhorn. Hore sa nevozím funitelom, ale vedľajšou bielou kabínkou.

kaprun-1435.jpg

Sú z nej krajšie pohľady na funitel, ale hlavne auto parkujeme až 57m od vchodu na lanovku, žiadne schody! Počasie je slnečné, obloha bez mráčika. Fantázia.

kaprun-908.jpg

Hore -6 stupňov, sneh +1! Lyžujeme o dušu.

kaprun-1082.jpg

Jeden oblúk nadväzuje na druhý, skrátka, lyžiarske nebíčko!!! Na obed ideme do Alpincentre a zrazu je všade plno Arabov!

kaprun-1331.jpg

Len sa to tak hemží zahalenými ženami.

kaprun-1351.jpg

Čo idú vyhodiť do vzduchu? Neviem, ale aj Zell am See je ich plné.

zell-am-see-85.jpg

Liečia si v kúpeľoch vojnové rany! Aj sa ich bojím fotiť, ale paparazzi vo sa mne zobudí. Cvak, cvak a sú vnútri v mašine. Nafotil som aj nákladnú lanovku,

kaprun-1255.jpg

v ktorej sa vozia smeti a iné technické zaujímavosti.

kaprun-1-371.jpg

O 15. hodine sa vyvezieme kabínou až hore. A ako sa rozlúčiť? Čo najkrkolomnejšou jazdou dole. Z panorámy obchádzame tabuľky so zákazom lyžovať.

kaprun-926.jpg

Čakáme na niekoho, kto by šiel pred nami. Všetci, ktorí sa pozreli dolu, zacúvali, nie sú kamikadze. Púšťame sa nie doprava na zjazdovku, ale doľava, cez voľný terén pod vyhliadku. Lyžujeme sa po najčernejšej čierno-čiernej zmyjackej piste. Po pár minútach preskakovania zo strany na stranu sme dolu a celí šťastní, že sme sa neskydali.

kaprun-1-122.jpg

Krúžime jeden oblúk za druhým okolo vlekov po ľadovci dolu. Ešte raz si nadávkujem adrenalín.

kaprun-1-287.jpg

K medzistanici sa púšťame po prudkej zjazdovke X4. Neviem, čo to znamená, ale bola to super prudká jazda, až mi dolu horeli nohy!

kaprun-1303.jpg

Na uzatvorenie tohtoročnej sezóny nemohlo byť nič lepšie...

kaprun-1-338.jpg

Pre takýto deň sa oplatí žiť. Škoda aj tých 155-tich, čo chceli lyžovať, a namiesto toho sú už v lyžiarskom nebíčku!!!

 

Diskusia k článku

pridať komentár
Meno*:
Email*:
Text:
emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon 
 * nepovinné údaje
Autor: Silvia
Dátum: 15. 4. 2013 o 12:47
Krása, muselo vám byť skutočne krásne. Vynikajúce ukončenie sezóny
Autor: Martin R
Dátum: 15. 4. 2013 o 11:47
Veru skvele 4 dni lyzovacky. Pekne pocasie sice striedalo skarede, ale aspon sme v dnoch ked sme sa nemohli cely den venovat lyzovaniu videli zopar zaujimavosti Kaprunu a okolia. Inak lanovka s kabiname Porsche Deisign koncila pri chate kde v roku 1893 prenocoval c.a k. Franc Jozef, jeho apostolishe majestat :) Ktovie ci aj lyzoval?
Autor: GabiM
Dátum: 14. 4. 2013 o 20:31
pekne si to zdokumentoval. Konecne som si urobil o tom muzeu predstavu. Na ten den ked horela podzemka na Kaprun nezabudnem. Prave som v ten den bol v robote, aj ked bola sobota a cely den v radiu iba odhady o pocte obeti a stupajuci dym z hornej stanice. Aj preto mi ta podzemka na Mölltal nepasuje.
Autor: Bukvar
Dátum: 14. 4. 2013 o 20:29
Jo kaprun velmi prijemny resort ked nieje narvane.. pacilo sa mariaan ?? inak tie x-ky su znacene off-slopes a ked je prach = bezpecne free jazdenie.. tusim 4trasy, jedna pada pod tym shuttle z gipfelu.. ja som mal tvoje pocasie na chopoku..