„A je to!“ opravuje motor.

23. 12. 2019 16:30, , 7 komentárov

Keď sa zima spýta, čo si robil v lete, tak ja odpoviem, že 13 mesiacov som sa jedoval a opravoval motora Spitfirea. Ale poďme od začiatku.

spt-mot-4287.jpg

Pred 20 rokmi som robil generálku motora Spitfirea. Keďže hlavné a aj ojničné ložiská sú v palcových mierach, zaniesol som ho ku kamarátovi do Prahy, nech sa s tým potrápi. On opravuje len anglické autá, tak tomu rozumie. Pepan Pavel okrem výbrusu kľuky a valcov vymenil aj jednoradovú rozvodovú reťaz za duplex tj. dvojradovú a hlavne, namontoval aj novú športovú vačku.

hlava-2-7555.jpg

Super, budem mať vyladený, krásne vrčiaci motor. Po mesiaci som doma na krásny červený blok šupol hlavu a hurá, voziť sa.

hlava-2-7580.jpg

Prešiel som až 15 km, keď sa mi nová športová vačka zadrela a motor sa zastavil. Čo včul? Motor som zaniesol na reklamáciu do Prahy. Keďže v uložení vačky v motore boli drážky, chcel som iný blok. Pavel sa zachoval chlapsky, niekde vyhrabal použiteľný blok. Môj červený krásavec zostal pod ponkom v Prahe. Nový motor som skompletizoval a 20 rokov jazdil bez problému.

eset-piestany-5799.jpg

Po čase sa mi na motore niečo nezdalo, po otvorení hliníkového viečka rozvodov som našiel zrazenú vodu.

fc-priprava-4688.jpg

Niekde mi ide voda do oleja, ale kde? Asi cez hlavu. Radil som sa s veteránistami. To bolo mudrlantov. Väčšina sa zhodovala, že je krivá hlava alebo prerazené tesnenie.

hlava-2-7523.jpg

V auguste 2018 som zobral hlavu pod pazuchu a šup do Popradu, kde mi ju u Vlada Dovalovského na počkanie zrovnali a prekontrolovali. Teraz tam šupnem to najlepšie anglické tesnenie na hlavu za 50€ a bude pokoj.

hlava-2-7590.jpg

A tak to vyzeralo, v septembri 2017 som trochu prevetral zelenú potvoru a vyzrážanej vody na viečku ubudlo. Začalo pršať, naivne som mohol spokojne cez zimu oddychovať. Ale pozor, chyba sa stala. Na jar som vybehol pobehať si na zelenej potvore a hrôza, voda bola vo viečku zas vyzrážaná.

fc-priprava-4690.jpg

Do prdele!! Kamarát Otto radil: „Pobehaj, zohrej ho, daj dole vaňu a možno zistíš, kde je chyba." Tak to sa mi nechcelo, radšej som motor vymontoval a zaniesol Ottovi do Blavy. Ten ho rozobral a vraví: „Nemáš rovný blok motora, dosadacia plocha je krivá, zrovnáme blok na frézovačke a bude ok."

img-7138.jpg

Ale pritom sa musí celý motor rozobrať. Otto navrhol: „Spravím generálku, vymeníme hlavné a aj ojničné ložiská." Súhlasil som. Blok sa na frézovačke zrovnal, vyčistil, vypieskoval sodíkom, aj znútra. Keď bol blok čistý, lupou sa hľadala prasklina, nenašla sa.

spt-mot-4242.jpg

Tak sme motor poskladali. Bol už jún 2018. Motor som doma nahodil do zelenej príšery a hurá na skúšobnú jazdu. Po príchode do garáže ma oblial pot. Na viečku ventilov bolo podstatne viac vyzrážanej vody, ako predtým.

spt-voda-7492.jpg

Do píp. , píp., píp., nič sme neopravili, len som ľahší o kopu bubákov!! Zelenú hnusobu som nahodil na vozík a marš z mojej garáže. Otto len zalamoval rukami, keď ma zbadal na svojom dvore s vozíkom a naloženým Spitfireom. O dva dni mi volal: „Marián, došiel som na to! Prehrial som motor na 110 stupňov, dal som dole olejovú vaňu, natlakoval vodný systém a vtedy sa objavili vodné kvapky. Blok je prasknutý vo vnútri.

spt-mot-4258.jpg

Dones dobrý blok motora." To sa ľahko povie, ale kde zoženiem nový blok na 40-ročnú haraburdu. S malou dušičkou volám do prahy Pavlovi, ten ma zachránil. „Vole, mám tu pod ponkom, ešte ten tvoj starý červený, poškodený, ktorý si tu nechal pred 20 rokmi, prídi si ho zobrať." To bola zachraňujúca veta. Najprv som ale musel vybrať v Blave motor zo Spitfirea. Beriem vercajch, o 8. hod. stepujem pred Ottovou dielňou. Trvalo mi to hodinu dvadsať s tým, že som dal dole aj hlavu.

hlava-2-7568.jpg

Tréning je tréning. Haraburdu bez motora som naložil a dotrepal do Nitry. Vyrážam smer stovežatá Praha. S radosťou beriem domov zaprášený blok, ktorým som pred 20 rokmi opovrhol.

hlava-2-7578.jpg

Nevadi že má vydraté drážky v uložení vačiek, to nejako s Dovalovským vyriešim, veď opravárske technológie za 20 rokov pokročili. Z Prahy cestuje priamo do Popradu. „Čo zas vymýšľaš?", Vlado zalamoval rukami, ale zľutoval sa nado mnou. Upravil nejaké klzné ložiská z Iveca, vyvŕtal blok, nalisoval nové ložiská, znova vyvŕtal ložiská presne na moju vačku.

img-7138.jpg

Toto trvalo dva mesiace. Je august 2018, beriem blok z Poradu a rovno ho nesiem do BL, aby ho Otto znova poskladal. Za mesiac, začiatkom septembra motor beriem do Nitry. Nahadzujem motor do zelenej potvory. Nedá sa však naštartovať, niekde je problém. Tak šup s ním na vozík, zas ide celé auto do BL.

spt-mot-4280.jpg

Za dva dni mi Otto volá: „Máš toho Shreka naštartovaného. Prídi si ho zobrať, bola to len maličkosť." Hurá, huráá, vozím sa! Je október, konečne som minul benzín z mája 2017.

eset-piestany-5964.jpg

Vo viečku ventilov mám olej, nie vodu!! Konečne! Ešte som na tej zelenej potvore stihol aj jazdu ma motokárovej dráhe v Suchej a všetko v poriadku. Celá anabáza okolo oleja trvala viac ako rok, najazdil som pri nej dvetisíc kilometrov, čo ma to stálo peňazí a nervov, radšej nepíšem!!!

hlava-2-7576.jpg

Ale teraz, keď potrebujem vybrať motor zo Spitfirea, tak to zvládnem aj so zaviazanými očami za hod. a pol!!

let-december-2019-0453.jpg

A ako skončil ten prasknutý motor? Spravil som si z neho veľmi drahý stolík do garáže...

let-december-2019-0459.jpg

A je to!...

 

Diskusia k článku

pridať komentár
Meno*:
Email*:
Text:
emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon 
 * nepovinné údaje
Autor: Jano
Dátum: 27. 12. 2019 o 22:45
Naozaj pekny popis, obdivujem tvoju trpezlivost. Mam taku istu potvoru, tiez mam problemy s motorom - zle startuje.
zatial som tam dal nove karburatory. Mam to na normalnych cislach a STK v Aprili sa blizi, potrebujem radu.
Autor: Janko
Dátum: 24. 12. 2019 o 10:25
Pekne si to popísal Marianko. Ja by som ti tak nevedel.mas na ti hlavičku
Autor: Žabka
Dátum: 24. 12. 2019 o 9:32
A takto sa rodia skúsení mechanici.
Autor: ps
Dátum: 23. 12. 2019 o 23:48
Super. Si úžasný, radosť čítať. Všetci sme (čo žijeme tým šrotom) niečim podobným prešli. Ale len my milujúci vieme, o čom to je. Tak dík a pekné sviatky.
Autor: Marian Rajnoha
Dátum: 23. 12. 2019 o 21:03
Maroško môj?krásne napisané ale v motoristickom športe môžeš čakať rôzné prekvapká a zvlásť v elektronike....tvoj prípad by som charakterizoval ako bežnú vec pri tak starom narodenia bloku....keby sa to nestalo tak dodnes máš drevený stolík a nemal by si krásnu spomienku....prajeme krásne Vianočné sviatky a P.F.2020...M&K
Autor: oto
Dátum: 23. 12. 2019 o 19:18
Super .Dakujem zaujímavé čítanie.
Autor: Oto
Dátum: 23. 12. 2019 o 18:20
Perfektný príbeh so šťastným koncom. Na Vianoce sa mimoriadne hodí.
Oto