Renovácia Triumphu TR 3 A

25. 12. 2013 09:10, Bazala Marián, 16 komentárov

V januári 2005 som náhodou surfoval po internete, keď tu zrazu - zázrak! V Holandsku sú na predaj dve TR 3 za prijateľnú cenu. Udial sa aj iný zázrak. Manželka vyriekla zázračné slová: „Veď ho kúp!"

1-1.jpg

O dva dni sme spolu s bratom sadli do odťahovky, požičal som si eurá a hurá do Holandska až k Severnému moru, k predajcovi vzdialenému 1.300 km. Po príchode k obchodníkovi sa mi naskytol úžasný pohľad. V hale stálo asi 15 veteránskych skvostov: dva kusy Bondovho Aston Martina, tri kusy Jaguára XK 120, tri kusy MGA Roadstera, dva kusy MGB, tri kusy Austin Haeliy 3ooo a, konečne, moje vytúžené dva kusy TR 3.

3-1.jpg

Skrátka, ocitol som sa vo veteránskom nebi. Autá boli v tzv. nálezovom stave. Mal som na výber medzi čiernym TR3 A s ochranným rámom, ktoré zrejme pretekalo niekde v Amerike na okruhu, alebo nebíčkovo modrým TR3. Moje srdce pretekára rozhodlo! Berieme to čierne s ochranným rámom. Tu som urobil chybu, ktorú som zistil až o rok. Kolesá sa síce ťažko, ale predsa krútili, aj volantom sme pohli dvaja, tak hurá zapojiť naviják a šup s krásavcom na odťahovku a rýchlo na Slovensko.

01-041.jpg

Keďže z bratom Dušanom sme v Holandsku ešte neboli, Anglána z Ameriky sme vyvenčili pri mori!

01-053.jpg

Po príchode na Slovensko sa rozbehol tradičný rituál renovácií, ktorý trval 18 mesiacov. Ale pekne po poriadku.
Najprv ho pekne za sneženia šupneme dolu z odťahovky.

18-1.jpg

Z Triumphu som v Nitre vybral motor a prevodovku, zvyšok som zaviezol bratovi do Šiah.

29-1.jpg

S Dušanom sme po sobotách rozobrali zvyšok auta do poslednej skrutky.

35-3.jpg

Po rozobraní sme zistili, že auto je v horšom stave, ako sa zdalo, ale problémom sa treba postaviť zoči-voči a neustupovať.

28-2.jpg

Karosériu som zobral zo Šiah opieskovať do Nitry a tu začali prvé problémy.

29-2.jpg

Bola zima (-10 stupňov), nedalo sa pieskovať, ak aj nebola zima, pršalo, ak nepršalo, pieskovačom sa nechcelo,

36-3.jpg

alebo mali málo promile alkoholu v krvi.

36.jpg

Po mesiaci zúfalstva sa mi podarilo za niekoľko fialových papierikov (pre mladších, ktorí si pamätajú len to nešťastné euro, fialové papieriky boli tisíckorunové bankovky) strčených do vrecka prehovoriť ich, aby sa pustili do práce.

40.jpg

O tri dni bolo TR 3 nahé, bez farby a tajomstiev. Pieskovanie je zaujímavé tým, že sa pri ňom objavia mnohé skryté tajomstvá.

36-2.jpg


Moje TR 3 malo za sebou zaiste bohatý život.

34.jpg

Objavili sme päť rôznych farieb. Vvzadu bolo nabúrané a namiesto podlahy máme deravé rešeto. Nevadí, povolal som do práce J. Bleha, šikovného klampiara na dôchodku, a niekoľkomesačná klampiarska drina sa začala.

33.jpg

Vymenili sme komplet podlahy, vyvarili sa blatníky, dvere, čelá, vymysleli sme upevnenie chýbajúcich nárazníkov a nespočetné množstvo iných prác na karosérii.

28-76.jpg

Sedačky chýbali komplet, tak sme vyrobili korpus podľa originálov. Po rozobratí motora sme zistili, že podľa vŕtania, určeného pre Triumph TR 4, má naše auto určite pretekársku minulosť. Motor sme spolu s mechanikom Emilom Tulipánom renovovali od základu.

28-75.jpg

Dostal nové piesty, ložiská aj ventily s vodítkami. Renovácia prevodovky a diferenciálu bola zabehnutá rutina. Po skúsenosti zo Spitfirea sme vymenili všetky ložiská, simeringy a kardanové kríže.

111-1.jpg


V marci 2005 sme po prvý raz posadili karosériu na rám, aby sme mohli dokončiť jej zváranie. Po dokončení klampiarskej práce, začali predvádzať svoje umenie lakýrnici. Vybral som si kombináciu čiernej farby auta s červeným koženým interiérom. Dostali niekoľko mesačnú úlohu. Nezáleží na čase, prvoradá bola kvalita.

171.jpg

Medzitým sme spolu s Tulipánom chystali zvyšné komponenty ako brzdy, ramená prednej nápravy, riadenie, dynamo, štartér, rozdeľovač. Podklady na čalúnenie chýbali, preto museli byť vytvorené znova. Na prístrojoch som nahradil ciferníky. Sklíčka mi vyfúkli v sklárňach v Lednickom Rovnom.

113.jpg

Takto som strávil leto a jeseň 2005. Začiatkom zimy 2005 nastala veľká chvíľa.

100.jpg

Nastriekaný rám cestuje bratovi Dušanovi do Šiah,

107-2.jpg

kde sme postupne počas víkendov montovali najprv prednú, potom zadnú nápravu, prevodovku a napokon sme namontovali motor.

101-32.jpg

Podvozok bol hotový a v januári som priviezol bratovi do Šiah nalakované šasi karosérie.

114-1.jpg

Bola to slávnostná chvíľa, posadili sme karosériu na rám a auto sa zrodilo.

142-25.jpg

V ten deň som naložil krásavca a odviezol som si ho do Nitry na ďalšie niekoľkomesačné skladanie.

150.jpg


Začiatkom februára 2006 sme nahodili zadné blatníky a s hrôzou som zistil, že zadné kolesá trčia spod karosérie do bokov 4 cm na každej strane! Kde sa stala chyba?

175-06.jpg


Kúpil som zlé kolesá, alebo je chyba v medzikusoch?

175-8.jpg

Dva mesiace trvalo moje márne pátranie po chybe, až mi v nemeckej firme Bastuck, ktorá preteká na okruhoch s Triumphami, dali za úlohu odmerať vzdialenosť medzi držiakom listového pera a brzdovým štítom. O dve hodiny prišla faxom odpoveď. Náprava je dobrá, ale kúpte si k nej auto, Triumph TR 4!

172-3.jpg


Šok. Záhada vyriešená - Američania vymenili úzku nápravu TR 3 za širšiu TR4. Zvažoval som možnosti, ako zohnať nápravu na TR 3. Nemožné. Ale čo takto zúžiť ju? V dobre vybavenej nástrojárni, kde majú taký veľký sústruh, že tam upnú celý zadný most aj s diferenciálom, sa to iste podarí. Firmu aj šikovného sústružníka Doda Pavloviča som našiel, ale najprv sme museli vybrať starý diferenciál, rozobrať ho a objednať nové polosi, kus za 15 000Sk. Polosi nám určili rozmer, o ktorý nápravu zúžime. Bol to ďalší mesiac tvrdej a presnej strojníckej práce, ale podarilo sa to. Triumph bol na kolesách.

195-4.jpg


Nasledovali čalúnnické práce, ktoré boli tiež tvrdým orieškom.

194-9.jpg

Prístrojovú dosku som prečalúnieval trikrát,

32-5.jpg

po prvý raz sme nezazvárali dieru po nejakom americkom vypínači, potom elektrikár prepálil spájkovačkou kožu na viditeľnom mieste, skrátka, hrôza.

172-1.jpg

Podobne na viackrát sme prerábali lem prístrojovej dosky a iné diely, ešteže kravy, z ktorých som mal kožu, boli také veľké.

195-6.jpg

Na celom aute som používal originál spojovací materiál s whitworth-ufc závitmi. Zo začiatku ma mali v špecializovanej ,,šróbikovej" predajni radi. Kupoval som pár skrutiek za tisíce Sk, ku koncu som kupoval po 4 až 8 kusov za pár Sk, ale - náš zákazník, náš pán.

194-6.jpg

Na jarnej brnenskej burze som náhodou našiel originál kúrenia požívaného v anglických roadsteroch. Predávajúci ani nevedel, aký klenot mi predal a zapýtal si smiešnych 1000 Čk. Bol som ochotný dať aj päťkrát viac. Kúrenie som kúpil, mal som šťastie.

198-8.jpg


V máji 2006 prišla veľká chvíľa, keď došlo k oživovaniu TR 3.

156.jpg

Kým motor zavrčal, ešte raz sme rozobrali dynamo, znova vybrali tečúci chladič, ac pumpu, rozdeľovač a hurá, Triumph vrčí. Vrčí, ale nie pekne, tak ešte vymeniť na karburátoroch klapky, vyrobiť presné osky. Karburátory sú, už ich len nastaviť a hurá na prvé závody na Pezinskú Babu.

198-4.jpg

Nebolo to však jednoduché... Vo štvrtok ráno som chcel motor naštartovať, ale štartér odmietol poslušnosť, celé dopoludnie sme sa s ním trápili. Pokazila sa gumová spojka na rotore. Poobede som ho zabalil a šup s ním do Viedne, kde mi telefonicky sľúbili výmenu a mali dať iný. Moja radosť bola však predčasná, nemali ten typ. Štartér som tam nechal, o tri týždne sa mal vrátiť z Anglicka opravený. Ďakujem, ale ja chcem v nedeľu pretekať. Nezostávalo nič iné, len presvedčiť pražského kamaráta, ktorý tiež renovuje Triumph, aby mi požičal svoj štartér. Bol piatok poobede a štartér ešte v Prahe. Našťastie môj brat, kamionista, si nedal prestávku a hnal sa z Holandska cez Prahu na Slovensko. V sobotu poobede mi priniesol štartér.

200.jpg


„Hurá, ide sa na Babu !" Preteky na Pezinskej Babe dopadli výborne. Niesol som si domov zlatý pohár. O mesiac prišiel z Anglicka opravený štartér. Vydržal presne týždeň. Nezostávalo nič iné, ako gumovú spojku na rotore, ktorá bola zdrojom problémov, jednoducho odstaviť tak, že sme ju zazvárali a funguje to doposiaľ. Keby som to bol vedel, mohol som ju zazvárať pred Babou a ušetriť si tak 260 euro a kopu nervov. Roadster bol skoro hotový, bolo treba ešte vymyslieť bočné okná a môžeme smelo pretekať. Pri oknách som využil priateľov z firmy Aeropro, ktorá vyrába ultraľahké lietadlá. Podľa originálov sme vyrobili bočné skladacie okná .Trvalo to síce mesiac, ale hneď pri prvom použití sa zišli. V Piešťanoch na závodoch začalo pršať a pršalo a pršalo. Bez okien by sme zmokli ako myši. Triumph je hotový.

198.jpg

Jazdec na TR 3 musí byť poriadne silný a otužilý chlap. Cez malé dvere bez okien roadstera fučí vietor, brzdy bez posilňovača vyžadujú silnú nohu a šnekové riadenie presnú ruku.

img-6783-1.jpg

Zážitok z jazdy týmto športovým autom je unikátny. Sto koní pod kapotou sa stará o fantastické zrýchlenie. Jazdné vlastnosti sú tiež výborné, veď Triumph TR 3 bol určený na závody, preto pohodlie nie je podstatné. Posledné preteky Slovenského pohára H.V. som už absolvoval na TR 3. Výsledky boli výborné. Vyhral som na Triumphe titul Majstra Slovenska v jazde pravidelnosti historických vozidiel za rok 2006 a potom ešte niekoľkokrát. Premiéra sa podarila. Triumph ma pekne odmenil za síce náročnú, ale úspešnú renováciu.

2-1.jpg


Tento článok som mal v zásuvke od roku 2006. Teraz sa píše rok 2014 a čo sa doposiaľ na TR 3 A zmenilo...
Štartér nevydržal, a preto som ho vymenil za novší s posilovačom. Potom odišla AC pumpa, a benzínová nádrž.

196-2.jpg

Kamarát pilot J. Pavlik mi pozváral novú hliníkovú nádrž a do nej som šupol el. AC čerpadlo. Pôvodná AC pumpa slúži len na ozdobu! Vymenil som dynamo za alternátor.

baba-eu-13.jpg

Po ceste na Babu som zrazil zajaca a odniesol to celý predok,

baba-eu-9.jpg

vrátane masky nárazníka a svetla.

baba-eu-3.jpg

Prevodovku som mal rozobranú celkovo trikrát. Pretekárska minulosťsa na nej pekne podpísala.

brno-808.jpg

Ale okrem mnohých chvíľ strávených pri opravách tej mojej starej potvory, zažil som kopu krásných chvíľ za volantom.

grosglokner-208.jpg

Triumph TR 3 A bolo prvé auto pri oficiálnom znovuotvorení Brnenského Masarykovho Okruhu.

brno-891.jpg

Vyhral som s ním aj závod veteránov pri Barum Rallye a mnohé iné adrenalínové preteky.

barum-822.jpg

 Navštívili sme spolu mnoho krásnych miest či už na Slovensku, v Rakúsku, Maďarsku aj v Slovinsku.

grosglokner-368.jpg

Vyliezli sme spolu do výšky 3798 na ľadovec Grossglockner.

grosglokner-610.jpg

Na Slovensku sme takmer zdolali Chopok. Tam som sa vyštveral len do výšky 1555metrov k Funitelu.

lm-1898.jpg

Mal som v pláne zdolať aj Kráľovu Hoľu s výškou 1998 metrov, ale deň pred akciou sa TR 3 pokazil, pre zmenu som vyhnal na Kráľovu Hoľu Spitfirea.

grosglokner-876.jpg

Na sedadle spolujazdca sa vystriedalo mnoho krásnych riťiek!

300.jpg

Ale najkrajšia bola moja vnučka Linduška aj s kamarátkami.

lindus-slnecnice-5024.jpg

Kde sa na ne nejaké misky hrabú!!

303.jpg

A rozprávky je koniec.

tr-3-274-1.jpg

 

 

Diskusia k článku

pridať komentár
Meno*:
Email*:
Text:
emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon 
 * nepovinné údaje
Autor: anonym
Dátum: 31. 1. 2016 o 3:03
Super...kopa práce, kopa nervov, ale stojí to zato!
Autor: Lubo Pisarcik
Dátum: 5. 12. 2015 o 15:42
Zdravim. Velmi pekny pribeh veterana a cloveka s vasnou k veteranom. Veteranom,za ktorymi sa obzrie kazde oko. Super prepracovany aj interier. Klobuk dole. Prajem vela peknych chvil pri veteranoch.
Autor: Jeremy Clarkson
Dátum: 9. 7. 2015 o 4:29
Nádhera! Naozaj obdivujem takéto odhodlanie :) toto pochopí len človek s vrodenou vášňou pre veterány. Veľa šťastia do budúcna! A čo sa týka interiériu tak to je samostatná kapitola, jedna báseň..
Autor: Michal Trnovec
Dátum: 8. 7. 2015 o 16:25
Kkrásny článok a ešte krajšie auto. Veľa šťastných km a menej zajacov
Autor: Peter Dobrovský
Dátum: 25. 6. 2014 o 13:26
Dobrý deň, veľmi pekný článoček a klobúk dole pred Vašou prácou a zanietením pri znovuzrodení tohto krásavca. Všetko dobré prajem. Peter
Dobrovský
Autor: Ján Petrek
Dátum: 23. 6. 2014 o 14:33
Ohromne zaujímavý report. A strašne poučný. Netušil som, čo sa za veteránstvom skrýva, koľko práce aj driny, ale aj veľkej radosti.
Prajem ti, veľa dobrého a nech sa ti darí...
Autor: Daniel Krnáč
Dátum: 21. 4. 2014 o 11:14
Krásny projekt :) Už aby som si zabezpečil aj vlastný krám. Som rád, že stále existujú ľudia, ktorí dokážu byť zapálený pre autá.

D.
Autor: Lojza Švec
Dátum: 27. 12. 2013 o 21:14
Taková krevní skupina jakou máš se mi líbí a je vzácná.Njen že krásnou starou techniku oživuješ,ale ji plně uvádíš v život.
Přeji vše nej... do Nového roku,hodně krásných zážitků a kilometrů
Autor: matulovi
Dátum: 27. 12. 2013 o 16:21
Ty jsi Mariane ještě větší blázen než my a možná proto tě máme rádi JJM
Autor: Pete a Vierka Miller
Dátum: 27. 12. 2013 o 9:17
Tak toto dokáže naozaj iba "blázon". Tešíme sa z Teba, z krásneho auta a prajeme veľa šťastných kilometrov.
Autor: Milan Ondruš
Dátum: 26. 12. 2013 o 17:12
Perfektne citanie, perfektna robota. Zaujimalo by ma, kolko to stalo secko...
Autor: Dagmar Dada Sváteková
Dátum: 26. 12. 2013 o 8:02
Paráda. je fakt krásne a je obdivuhodné z čoho ste ho tak dokázal vyšperkovať
Autor: Beata Chrienová
Dátum: 26. 12. 2013 o 0:55
Nemám slov! Nie ste blázni, ste tí, ktorí oceňujú krásu veteránov a spôsobujú nám, laikom , nezabudnuteľné chvíle s veteránmi na veteránoch! Chlapci moji, bratranci nitrianski, nepoľavujte v tomto boji s časom a peniažkami! Svet komerčný Vám nesiaha ani po päty. oživujte staré zašlé kvalitné automobilové časy...Som na Vás a Vám podobným pyšná a všade sa s Vami chválim...Môžem??? Vaša rodinná obdivovateľka Bea z Kolpách , nar. v Nitre...
Autor: mino friso
Dátum: 25. 12. 2013 o 21:00
klobuk dole... krasne auto
Autor: miroslav
Dátum: 25. 12. 2013 o 20:02
Maroško, pekne si to napísal a ešte čo všetkooooó si vynechal
Pekné sviatky a veľa dobrého dík
Autor: Dedo Karol
Dátum: 25. 12. 2013 o 16:03
Super palec hore si frajer držím palce a všetko dobré do nového roku 2014